Het kan zomaar zijn dat niet je complete achtergrond bekend is. Je weet bijvoorbeeld wel wie je moeder is of was, maar over wie je (biologische) vader is, kunnen toch twijfels zijn. Een vaderschapstest kan dan uitkomst bieden. Je kunt dan zekerheid krijgen en meer te weten komen over je achtergrond. Zo maak je je eigen puzzel, van jouw leven compleet. Die onderzoeken doen geen pijn, het is een kwestie van wangslijm afnemen en opsturen. Maar wat de uitslag van het onderzoek met je gaat doen, dat is natuurlijk niet te voorspellen.
Vaderschapstest

Wanneer ga je op zoek naar je biologische vader?

Het kan natuurlijk zijn dat je gewoon hartstikke nieuwsgierig bent naar de man die jou verwekt heeft. Je wilt weten of je krullen bij hem in de familie zitten of dat je die moedervlek van hem hebt. Maar het kan ook een meer serieuze oorzaak hebben: je bent ziek en wilt weten of jouw ziekte in zijn familie voorkomt. Het kan dan voor de toekomst van jouw kinderen van belang zijn om te weten of het hier om een erfelijke ziekte gaat. Daar kom je zonder test (bijna) niet achter.

Op zoek naar een echte vader?

Als je altijd het gevoel hebt gehad dat je een echte vader hebt gemist in je leven, dan kun je natuurlijk op zoek. Maar vergis je niet. Het kan zomaar zijn dat jouw biologische vader helemaal geen vader wil zijn. En zeker niet pas op latere leeftijd. Het kan namelijk zijn dat hij helemaal niets weet van jouw bestaan en dat hij zijn gezin nooit heeft verteld over zijn relatie met jouw moeder. Het kan natuurlijk ook zijn dat hij je graag had willen zien en (helpen) opvoeden, maar dat de omstandigheden dat niet toelieten. Dat weet je dus pas op het moment dat je de man leert kennen.

Dromen mag, maar blijf toch realistisch

Zoals ik hierboven al schreef, kun je niet altijd verwachten dat jouw verwekker er ineens blij mee is dat hij jouw vader is. Het kan hem nogal koud op zijn dak vallen en het kan zelfs zijn dat hij er niks van wil weten. Natuurlijk droomt ieder meisje van de dag dat ze haar vader leert kennen, maar wat als hij daar niet voor open staat? Dat kan erg pijnlijk zijn. Zorg dus dat je een achterban hebt, waarmee je kunt praten als de ontmoeting tegenvalt. En vergeet het niet te delen als het wel goed gaat!